Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Giyim Üretim Teknolojisi Programından Araştırma ve İnceleme Gezisi

Giyim Üretim Teknolojisi Programından Araştırma ve İnceleme Gezisi

Yüksekokulumuz Giyim Üretim Teknolojisi Programı 02.05.2018 tarihinde Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümüne Araştırma ve İnceleme Gezisi düzenledi.

Gezi kapsamında ilk olarak pamuk ipliği üretim tesisi gezildi. Bu bölümde harman-hallaç makineleri, tarak makinesi, cer makinesi, penye iplik makineleri ve bunların çalışma prensipleri görevli personel tarafından anlatıldı. Daha sonra pamuk ipliği üretim işletmesinde Open-End sistemi ile pamuk ipliği üreten sistemler görüldü. Ring iplik makinelerinden çıkan masuraları bobin haline getiren makineler ve çalışma prensipleri öğrenildi. İplik tesisinin hemen yanındaki Yuvarlak Örme makineleri ve Düz Örme Makineleri görüldü, çalışma prensipleri hakkında bilgi alındı. Boya baskı atölyesi gezildi. Buradaki numune boya-baskı makineleri ve sistemleri görüldü. Büyük ölçekte düz boyama makinesi, merserize makinesi, baskı makinesi ve ramöz makinelerinin çalışma prensipleri hakkında bilgi alındı. Son olarak kalite kontrol laboratuarları gezildi. Kumaş ve iplik mukavemet ölçüm cihazları, Kumaş boncuklanma test cihazı, kumaş sürtünme haslığı cihazı, kumaş yırtılma mukavemet ölçüm cihazı, iplik büküm ölçüm cihazı, kumaş dökümlülük ölçüm cihazı, kumaş hava geçirgenlik ölçüm cihazı, kumaş patlama mukavemeti ölçüm cihazı çalışma prensipleri uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca pamuk ipliği işletmeleri için çok önemli bir kalite kontrol cihazı olan İplik Düzgünsüzlük Ölçüm Cihazı (USTER) görüldü, çalışma prensipleri hakkında bilgi alındı. Kumaşlarda yıkama haslığı, ter haslığı, ışık haslığı ölçümleri için kullanılan sistemler görüldü.

Verimli geçen teknik kısımdan sonra İzmir’in simgelerinden biri olan Konak Meydanında serbest zaman diliminde yemek, alışveriş ve diğer etkinliklerden sonra geri dönüldü.