Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Yüksekokulumuzdan KALE SERAMİK ARGE MERKEZİ ile INDUSTRY 4.0 Çözüm Ortaklığı

Yüksekokulumuzdan KALE SERAMİK ARGE MERKEZİ ile INDUSTRY 4.0 Çözüm Ortaklığı

       Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Nurgül SENYÜCEL 'in yöneticisi olduğu Teknopark ODOR CONTROL firması ile KALE SERAMİK A.Ş. arasında Industry 4.0 Çözüm ortaklığı cihaz üretim projesi imzalanmıştır. Industry 4.0 kapsamında  " Robotik Sistem ile Yer ve duvar seramik üretimindeki granül tozunun rutubetini yapay zeka ve uzman sistem yöntemi ile tayini" adlı cihaz üretim projesi başlatılmıştır. 01 Şubat 2018 tarihinde başlayacak olan cihaz üretim projesi 8 ay sürecektir. Projede Yrd.Doç.Dr. Nurgül SENYÜCEL, Ceyhuni GÜREL ve Dr. Servet SENYÜCEL çalışacaktır.

       Bu çalışmada, Seramik üretimi sırasında Masse hazırlamada havuzlardan alınan çamurun kontrolleri yapıldıktan sonra uygun nitelikteki çamur hidrolik pompalar yardımı ile sprey kurutucuya aktarılır. Çamur, sprey kurutucunun mikron ölçekli deliklerinden püskürtülür ve sıcak hava ile teması sağlanarak, belirli miktarda nem içeren granüller forma getirilir. Elde edilen granüller konveyör bantlarla silolara taşınır. Bu süreçte seramik üretiminde kalitenin arttırılması için granüllerin tane dağılımı ve rutubeti sürekli olarak kontrol edilmektedir. Çünkü yer ve duvar karo üretim süreci yüksek basınçlarda yapılır ve nihai üründe gözeneklilik miktarı daha az istenir. Bu sebeplerden dolayı granül dağılımlarının optimum düzeyde elde edilmesi ve bu dağılımların pres silolarına kadar korunmaları karo üretim sürecinin en önemli bölümlerinden biridir. Eğer bu safhada istenilen oranda doğru ölçüm yapılmazsa seramiklerde kalite düşecektir.  Bu durum ek maliyet ve müşteri memnuniyetsizliği olarak geri dönecektir.

       Çanakkale Kalebodur Seramik Fabrikasına yapacağımız robotik sistem için üretim aşamasında sprey kurutucudan dökülen seramik tozu granülündeki rutubeti hassas ölçmek için TDR (Time Domain Reflectometry - Zaman Etkili Yansıma Ölçer) ve direnç blokları (iletkenlik sensörleri) yöntemlerinin birleştirilmesi ve kendi geliştirdiğimiz yarım küresel hacimde çok problu tarama sistemine eklenmesi ile Yarım Küresel Hacimde Çok Problu Rutubet Tespit Yöntemi geliştirilmiştir. Bu geliştirdiğimiz yöntem için yeni bir robotik sistem kurulacak ve öğrenebilen yapay zeka ve uzman sistem yazılımları ile yapılacaktır. Dakikada 2 sefer ölçüm yapabilecek, seramik tozlarından etkilenmeyecek Yarım Küresel Hacimde otomatik rutubet ölçüm sistemi geliştirilecektir. Kalibrasyonu ve ölçümleri kendi yapabilecek ve yapay zeka & uzman sistem yazılımı ile öğrenebilen robotik sistem gerçekleştirilecektir.

       Hocamızı kutlar, başarılarının devamını dileriz.