Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

“Hazır Gıda Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” Avrupa Birliği Projesi Tamamlanıyor

“Hazır Gıda Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” Avrupa Birliği Projesi Tamamlanıyor

“Hazır Gıda Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” Avrupa Birliği Projesi Tamamlanıyor

Koordinatörlüğünü Çanakkale Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Ali Karabayır’ın üstlendiği, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Nazan Arifoğlu Şen ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan Basri Ormancı  ile Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öğütcü’nün araştırmacı olarak görev aldığı “Hazır Gıda Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” (Empowering Public Food Procurement: pooling tools and good practices for public and local authorities towards sustainable food procurement) isimli AB Stratejik Ortaklar Projesi Eylül 2017 ile Temmuz 2019 arasında gerçekleştirildi.

Projenin bütçesi toplam 95.475 Euro olup, proje kapsamında, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, Slovenya ve Türkiye’den katılımcılar, 2 yıl süreyle, hazır gıda sektörünün hammadde tedarik sürecinde AB ülkelerindeki mevcut durum ve uygulamaları inceleyerek sektörün sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalar yürütmüşlerdir.

Projenin temel amaçları:

  1. Farklı Avrupa ülkelerinde, yerel düzeyde sürdürülebilir gıda tedarik zincirlerinin kurulması ile ilgili kriterleri belirlemek,
  2. Yenilikçi yaklaşımlar ve iyi uygulama örneklerinin Avrupa ülkeleri çapında irdelenmesi ve uygulamalı eğitim için bu örneklerin yararlılığını incelemek,
  3. Hazır yemek sektörü çalışanları, ustabaşı ve yöneticileri başta olmak üzere bu alanda çalışacak eğitimciler de dahil olmak üzere pratik tavsiyeler önermek,
  4. Hazır yemek sektöründe daha sürdürülebilir gıda tedarik zincirleri oluşturmak için Avrupa çapında ortak prensiplerin temellerini oluşturmak olmuştur.

Proje kapsamında, ortak ülkelerde hazır yemek sektöründe sürdürülebilir hammadde tedarik sürecinde iyi uygulama örnekleri incelenmiştir. Ayrıca, minimum atık oluşturacak şekilde gıdaların işlenmesi ile ilgili örnek uygulamalar hakkında incelemeler yapılmış ve atıkların etkin bir şekilde kullanılarak katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi konusu ele alınmıştır. “Hazır Gıda Tedarik Zincirlerinin Güçlendirilmesi” projesi sonucunda konu ile ilgili yeni araştırma alanlarının belirlenmesi ve ileriki süreçte söz konusu hangi alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiği konusu da proje ortakları tarafından tartışılmıştır.